Doftnoter - Så är en parfym uppbygd
Idag tittar vi lite närmare på parfymens uppbyggnad och olika faser de flesta parfymerna är komponerade kring. Om du vill lära känna en doft och köpa något som du inte kommer att bli besviken på då måste du ha lite tålamod och vänta en timme eller två efter första applicering. Parfymer projicerar olika på olika personer, under olika omständigheter, de utvecklas och lever sitt eget liv på vår hud. Om vi ger dem en chans visar de oss sin magi. ?De flesta dofter består av tre nivåer. Det är en samling av dofter som utvecklas i kontakt med huden. Hela konceptet med doftnoter baseras på antagandet att doftämnena i parfymkompositionen skiljer sig från varandra i avdunstningshastighet (och i själva verket hållbarhet).
För att kunna förstå sig på hur det här med parfymer fungerar gäller det att lära sig hur de är uppbyggda. Om man vill vidga sina vyer och hitta nya dofter man tycker om gäller det att anteckna vilka doftnoter en parfym man tycker luktar gott innehåller, och utifrån detta leta sig vidare efter liknande goda dofter. Läs vidare och lär dig mer kring hur en parfym är komponerad!
Toppnoter i parfym
Huvudnoter eller toppnoter - är den första tonen du känner omedelbart när du öppnar en flaska parfym eller sprejar på huden eller en blotter (parfymsticka). Dofterna är oftast väldigt intensiva i början, men den fasen försvinner snabbt. Dessa noter känns på huden i några minuter till en halvtimme. Här hittar vi oftast fruktiga noter som ger parfymen den lätta känslan och fräschör. Molekylerna i huvudnoter är oftast mycket mindre än de andra, tyngre noterna och är därför mer flyktiga.
Hjärtnoter i parfym
Hjärtnoter eller mellannoter - en del av parfymkompositionen vi känner efter ca 10 minuter från applicering, när huvudnoterna dunstar bort. Dessa noter kompletterar bas- och huvudnoterna och ansvarar för doftens bukett och karaktär. De viktigaste ackorden vi hittar här består av blommiga och kryddiga grundtoner. Hjärtnoterna stannar kvar på huden i upp till två timmar.
Basnoter i parfym
Basnoter - parfymen genomgår en magisk metamorfos med tiden för att nå sina grundnoter. Du kommer att känna basnoterna efter ca en timme (man kan aldrig säga exakta tider då dofter är olika koncentrerade, vår hud agerar olika så det går inte att förutse). Dessa noter är inte lika intensiva, men påverkar hela kompositionen av parfymen avsevärt.
Det är just från basnoter parfymskaparna börjar komponera parfymer. Dessa noter ansvarar för doftens hållbarhet, de avdunstar mycket långsamt och stannar kvar på huden från flera timmar till även ett helt dygn. Basen består ofta av ingredienser såsom sibet, hartser, mysk, vanilj, kryddiga och träiga noter. Här använder man också doftens s.k. fixatörer som förlänger parfymens livslängd, till exempel ambra. Det är just doftens basnoter du kan känna på kläderna efter flera dagar.
Doftnoter i parfym - exempel damparfym och herrparfym
För att testa hur olika parfymer förändrar sig under tiden valde vi två helt olika dofter: damparfymen Yves Saint Laurent Rive Gauche och herrparfymen Dolce&Gabbana Intenso Pour Homme.
Yves Saint Laurent Rive Gauche
YSL Rive Gauche – en lite excentrisk klassiker i den mest praktiska flaskan på marknaden. En doft som marknadsfördes som den första parfymen i girl power-anda, eller egentligen mer som en badass-bitch-doft med mycket attityd.
Aldehydisk original av Rive Gauche skapades redan 1970 (lanserades ett år senare), men har sedan dess gått igenom flera förändringar. Idag är doften dominerad av träiga ackorder och chypre'iga toner. Ekmossa i kombination med vetiver ger doften den chypriga formen och varm ambra en specifik omfamnande känsla.
Vid öppningen (huvudnoterna) får man ett hårt slag i ansiktet – det är här de yngre, ovana näsorna är lite skeptiska. Den fasen övergår till det blommiga, pudriga hjärta av ros, magnolia och gardenia som framhäver den mer feminina sidan av doften. Rive Gauche behåller tydliga, torra inslag av ekmossa och vetiver i basnoterna, precis när den slutar vara så där bitchig ;).
Det är ingen modern doft, den skiljer sig mycket från de moderna blomfruktiga dofterna men den är inte gammalmodig heller – den intrigerar med sin nonkonformitet. Yves Saint Laurent Rive Gauche är helt klart en damparfym som passar tjejer med attityd.
Dolce & Gabbana Pour Homme Intenso
För att inte glömma herrdofter testade jag också Dolce & Gabbana Pour Homme Intenso. Till skillnad från Rive Gauche är Pour Homme Intense en modern parfym, och här menar jag i första hand inte att den nyligen lanserades (2014). Pour Homme Intenso är en ny variant på Dolce & Gabbana Pour Homme som relanserades 2012, och denna nya intensiva variant är intressant av flera anledningar. Den viktigaste är att doften förändrar sig väldigt mycket från huvudnoter till basen.
I de öppnande huvudnoterna hittar man marina, blåa noter såväl som basilika, lavender, geranium och ringblomma. Och dessa noter är de minst intressanta i parfymen. De är ganska triviala och ger en känsla av att det är ytterligare en helt vanlig maskulin doft lik många andra på marknaden. Men Intenso behöver lite mer tid och hudtester för att visa sitt äkta jag (den utvecklas inte lika fint på papper).
Hjärtnoterna består av tobak, hö, moepelackord, kli och salvia och påminner om den klassiska, blåa D&G Pour Homme med tobaksinslag. Men vad är egentligen Moepel kanske du tänker? Moepel är en lättblommig, träig ackord med inslag av honung men som inte kan beskrivas som söt.
Basnoterna består av lädriga labdanum, sandelträ, cypress, mysk och ambra. Basen är helt enkelt träig, men den påminner lite om gamla Pour Homme i karaktären. Jag känner även ett lätt tvåligt, pudrigt moln, eller är det fortfarande en dammig hög av kli och nymalet mjöl? Kompositionen av Pour Homme Intensos doftnoter skapar tillsammans en maskulin och elegant doft som lämnar ett mycket tillfredsställande, tydligt doftspår.